De magie van Disneykastelen

Wat mijn favoriete gebouw in heel Disneyland Paris is moge duidelijk zijn; ‘Le Château de la Belle au Bois Dormant’ oftewel ‘Sleeping Beauty Castle’. Het kasteel vertegenwoordigt het Disneypark in Europa en is terug te vinden op bijna alles dat te maken heeft met het park. Tevens zorgt het kasteel voor een goed richtpunt in het park, het is namelijk vanaf elke plekje in het park te zien en vormt het middelpunt van het Disneyland Park. Wat geeft nu een nog magischer gevoel dan door de entreepoorten te gaan en aan het eind van Main Street het kasteel te zien staat schitteren. Natuurlijk is het kasteel in Disneyland Paris niet de enige in haar soort. In ieder Disneypark is een prominent kasteel aanwezig dat direct te zien is aan het einde van Main Street. Toch is Le Château de la Belle au Bois Dormant wel degelijk uniek te noemen. Alle Disney kastelen hebben namelijk hun eigen vorm en kenmerken. Het lijkt mij een goed moment om ze eens door te nemen.

Castles

Sleeping Beauty Castle Disneyland Resort

Dit is natuurlijk het moederkasteel van alle Disneykastelen. Het Sleeping Beauty Castle in Disneyland, Anaheim. Dit park bestaat ondertussen al 60 jaar en is de enige waarbij Walt Disney zelf de opening heeft meegemaakt. Dit kasteel is kleiner dan de kastelen in de andere parken met slecht 23 meter, maar daardoor niet minder mooi. Net als bij de andere gebouwen in de Disney parken is het zo gebouwd dat het gebouw groter lijkt dan dat het in werkelijkheid is. Binnenin het kasteel is een rondgang langs het verhaal van Doornroosje te zien door middel van diorama’s. Ondanks dat de broer van Walt Disney niet wilde dat het kasteel werd belegd met gouden platen, heeft Walt Disney hem op zakenreis gestuurd en in de tussentijd alsnog zijn plan doorgezet.

California

Cinderella Castle Walt Disney World

Dit kasteel is veruit de grootste van allemaal samen met het Cinderella Castle in Tokyo Disneyland, met bijna 58 meter. Ook dit kasteel is gebaseerd op twee Europese kastelen en op het fictieve kasteel uit de Disney film Cinderella.In vergelijking met de Sleeping Beauty kastelen is dit kasteel niet roze, maar wit. Binnenin dit kasteel wordt het verhaal van Assepoester verteld door middel van mozaïek. Er is verder een winkeltje en een restaurant waar gegeten kan worden met de Disney prinsessen. In dit kasteel is ook een heuse Cinderella Suite, waarin gasten in het Disney Park kunnen overnachten. Deze suite is echter niet te boeken, maar kan alleen gewonnen worden.

Florida

Cinderella Castle Tokyo Disney Resort

Dit kasteel is bijna identiek aan het kasteel in Walt Disney World. Het kleurenpalet is een paar jaar terug gewijzigd, waardoor het nu wel afwijkt van het origineel. In dit kasteel is het Cinderella’s Castle Mystery Tour te vinden. Hierbij wordt het verhaal verteld van Assepoester. Gasten kunnen door verschillende kamers lopen van haar kasteel.

Tokyo

Le Château de la Belle au Bois Dormant Disneyland Paris

Hier is hij dan; het Sleeping Beauty Castle in Disneyland Paris. In tegenstelling tot de Amerikanen, zijn Europeanen veel meer bekend met kastelen en veel Disneykastelen in de films zijn gebaseerd op Europese kastelen. Zo moesten de imagineers iets bijzonders creëren. Een ander uniek aspect is de draak die verborgen wordt gehouden in de kelder van het kasteel. Ook zijn er twee winkeltjes te vinden en bevat het nog een rondgang langs het verhaal van Sleeping Beauty bovenin het kasteel. Door middel van wandtapijten en glas-in-lood ramen wordt het verhaal aan de bezoekers verteld. Speciaal voor het ietwat grijze weer in Parijs is het kasteel roze geverfd, waardoor het extra goed uitkomt.Waar de niet-Europeanen nogal jaloers op zijn, zijn de twee glas-in-lood ramen met daarin een ster afgebeeld. Dit kasteel is de enige met deze glas-in-lood ramen. Speciaal voor de avondshow Disney Dreams kan het bovenste raam naar binnen worden gehaald en worden vervangen door de wensster.

Paris

Sleeping Beauty Castle Hong Kong Disneyland

Bijna identiek aan het kasteel uit Disneyland Resort is het Sleeping Beauty Castle in Hong Kong. De daken zijn echter een diepere kleur blauw dan het origineel in Amerika. Daarnaast is het kasteel in Disneyland sprookjesachtiger door alle ornamenten en het goud, in tegenstelling tot de versie uit Hong Kong Disneyland die veel meer de look heeft van een kasteel uit de middeleeuwen.

Hong Kong

Enchanted Storybook Castle Shanghai Disneyland Park

Natuurlijk wordt er nog een Disney park gebouwd in Shanghai. Dit park zal een kasteel krijgen dat niet lijkt op de voorgaande kastelen, genaamd Enchanted Storybook Castle. Dit kasteel zal het grootste van allemaal worden met een grote tuin eromheen en onder het kasteel een boottocht. We wachten met smart af hoe dit prachtige kasteel in het echt gaat worden.

Shanghai

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s